FAQ

Voor de operatie

  • Welke vormen van anesthesie bestaan er?

    Er zijn drie vormen van anesthesie: algehele anesthesie, regionale anesthesie en lokale anesthesie. De anesthesioloog overlegt altijd welke vorm voor jou het meest geschikt is. Soms worden meerdere vormen gecombineerd.

    Bekijk de verschillende anesthesievormen
  • Welke vorm van anesthesie is voor mij het meest geschikt?

    Welke anesthesie voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Onder andere je leeftijd, lichamelijke conditie en het soort operatie hebben hier invloed op. Tijdens het preoperatieve onderzoek wordt onderzocht welke anesthesievorm het meest geschikt is. De anesthesioloog zal dit na afloop altijd met je bespreken.

    Bekijk de verschillende typen verdoving

    Er zijn een aantal operaties waarbij er bijna per definitie wordt gekozen voor een bepaalde anesthesievorm.

    Bekijk de meest voorkomende
  • Heb ik inspraak in welke vorm anesthesie wordt toegepast?

    Je hebt zelf ook inspraak op de anesthesievorm, maar de anesthesioloog zal de knoop uiteindelijk doorhakken. Deze keuze maakt hij aan de hand van het preoperatieve onderzoek.

    Lees meer over het preoperatieve onderzoek

Tijdens de operatie

  • Hoe werkt regionale anesthesie?

    Pijn wordt via de zenuwen doorgegeven aan de hersenen. Bij regionale verdoving woren er verdovende middelen vlakbij de zenuwbanen gespoten. Dit zorgt ervoor dat een deel van het lichaam tijdelijk gevoelloos wordt, maar je wel bij bewustzijn blijft.

    Bekijk alle vormen van regionale anesthesie
  • Wat gebeurt er bij algehele narcose?

    Bij algehele anesthesie of narcose krijg je voor de operatie drie verschillende middelen toegediend: slaapmiddelen, pijnstillers en spierontspanners. Het slaapmiddel zorgt ervoor dat je in een diepe slaap komt en blijft. Dankzij de pijnstillers voel je tijdens en een tijdje na de operatie geen pijn. De spierontspanners zorgen dat je normale reflexspieren rustig blijven. Zo kan de chirurg goed zijn werk doen.

    Ontdek hoe anesthesie werkt
  • Kan ik ondanks de verdoving pijn voelen?

    Het is mogelijk dat de verdoving onvoldoende werkt. Bij regionale anesthesie kun je dat zelf aangeven, maar ook bij narcose hoef je je geen zorgen te maken. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker houden je gedurende de hele operatie goed in de gaten. Soms wordt er speciale apparatuur gebruikt om te kijken hoe diep iemand in slaap is. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de narcose onvoldoende werkt. De anesthesioloog zal dan gelijk ingrijpen, voordat je er iets van merkt.

  • Waarom moet ik nuchter zijn voor de operatie?

    Wanneer je onder narcose bent wordt er een beademingsbuisje in je luchtpijp geplaatst. Als je maag leeg is, kan de inhoud van je maag tijdens de operatie niet via de luchtpijp in je longen terecht komen. Bij regionale anesthesie bestaat er een kans dat je alsnog onder narcose moet. Vandaar dat je hierbij ook nuchter moet zijn.

    Bekijk de voorbereidingen op de operatie
  • Hoe lang voor de operatie kan ik normaal blijven eten en drinken?

    Als je niet op tijd stopt met eten en drinken gaat de operatie niet door. Het is dan ook belangrijk dat je de richtlijnen voor nuchter zijn goed opvolgt.

    Bekijk de richtlijnen voor nuchter zijn
  • Waarom moet ik voor de operatie stoppen met roken?

    Roken vermindert het zuurstofgehalte in het bloed en belemmert een normale ademhaling in de periode na de operatie. Wanneer je rookt herstel je trager van de operatie. Hoe langer je van tevoren stopt hoe beter. Als je al jaren een verstokte roker bent, zal het effect beperkt blijven.

    Voorbereidingen op de operatie
  • Is de ruggenprik veilig?

    Een ruggenprik is een zeer veilige en effectieve manier van pijnbestrijding. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen, maar de kans op complicaties is zeer klein.

    Lees meer over de ruggenprik
  • Is narcose veilig?

    Dankzij geavanceerde bewakingsapparatuur, moderne geneesmiddelen en goede opleiding van de anesthesioloog en de anesthesiemedewerkers is narcose gelukkig zeer veilig. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen. Zo kan er bijvoorbeeld een allergische reactie op de medicijnen optreden. Vraag je anesthesioloog gerust of de anesthesie voor jou bijzondere risico's met zich meebrengt.

    Lees meer over narcose
  • Blijf ik wel in slaap als de operatie langer duurt dan gepland?

    De anesthesioloog of de medewerker zijn de hele operatie aanwezig. Als de operatie langer duurt dan gepland, kunnen zij eenvoudig extra anestheticum toedienen. De anesthesioloog maakt gebruikt van kortwerkende slaapmiddelen die continu toegediend worden. Als de chirurg klaar is met de operatie wordt de toediening gestaakt waardoor de patiënt wakker wordt. Je blijft dus slapen totdat de chirurg klaar is.

Na de operatie

  • Waarom ben ik zo misselijk na de narcose?

    Sommige sterke pijnstillers en/of narcosemiddelen die gebruikt worden, kunnen misselijkheid veroorzaken. Weet je uit ervaring dat je snel misselijk wordt? Geef dit tijdens de voorbereiding aan. De anesthesioloog kan je medicijnen voorschrijven die de misselijkheid tegengaan.

    Gevolgen van narcose
  • Waarom mag ik niet drinken als ik uit de narcose ontwaak?

    Na het ontwaken uit een narcose is de kans reëel dat je nog niet helemaal wakker bent en daardoor onvoldoende slikt. Eten is daarom ook niet direct toegestaan. Hoe snel je weer mag drinken is afhankelijk van de soort operatie. Meestal zijn de verdovende middelen na enkele uren voldoende uitgewerkt om te eten en te drinken.

  • Wanneer mag ik na de operatie weer eten?

    Hoe snel je na de operatie weer mag eten, hangt af van de operatie en soort anesthesie. Zo moet je bij een maag-, darm- of vaatoperatie de voeding heel geleidelijk opbouwen. Raadpleeg voor meer voedingsadvies je arts of anesthesioloog.

    Let op! Je lichaam heeft na een operatie meer voeding nodig dan normaal. Een operatie en het herstel vergt namelijk veel van je lichaam.

  • Hoe lang blijven narcosemiddelen in mijn lichaam?

    Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat de narcosemiddelen uit je lichaam zijn. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Je lichamelijke conditie, de anesthesievorm, de duur van de operatie en het soort operatie. Meestal zijn de narcosemiddelen binnen een paar dagen door je lichaam afgebroken en verwijderd.

  • Krijg ik pijn als de narcose is uitwerkt?

    Als de narcose uitwerkt kun je pijn ervaren. De anesthesioloog doet er ook na de operatie alles aan om de pijn te verzachten. Een goede pijnbehandeling bevordert namelijk het genezingsproces. Je kunt zelf ook in actie komen. Voor een goede pijnbestrijding is het belangrijk dat je zo goed en zo snel mogelijk aangeeft dat je pijn ervaart.

    Bekijk de vormen van pijnbestrijding na de operatie
  • Krijg ik door narcose geheugenverlies?

    Het komt een enkele keer voor dat een patiënt na een operatie geheugenverlies ervaart. Meestal is dit van korte aard. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is de exacte oorzaak niet bekend. Waarschijnlijk is de soort operatie bepalender dan de narcose. Bij de ene soort operatie komen namelijk meer gevallen van geheugenproblemen voor dan bij andere. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat geheugenproblemen vaker voorkomen bij mensen die vóór de operatie ook al geheugenproblemen hadden.